MikaVayrynen

Reilu peli vaalikentille

Nyt on aika vaalikoneiden, vaalipaneelien ja muiden tapahtumien, missä poliittiset toimijat yrittävät saada ääntään kansan kuuluviin, jotta vaaliuurnille mennessä olisi se oma ehdokas jo valittuna.

 

Jo nyt vaalitaiston alussa on huomattavissa se, että mediatalot eivät kohtele tasapuolisesti eduskuntavaaleissa olevia puolueita ja niiden edustajia. Toki on ymmärrettävää, että yksityiset lehtitalot kuten Kouvolan Sanomat eivät kutsu kaikkien puolueiden edustajia vaalitentteihinsä, kuten kävi allekirjoittaneellekin. Arvelluttavaa taas on se, että verovaroin toimiva Yleisradio ei päästä lupauksistansa huolimatta vaalipaneeliinsa Piraattipuolueen ehdokasta, vaikka siitä oli jo aiemmin vaalitapaamisissa sovittu. Onko tässä käynyt niin, että Yle:n vaaligalleriavideoiden katseluissa kärkipaikan vienyt Piraattipuolue on säikäyttänyt jo valmiiksi asennevammaiset Yleisradion päättäjät niin, että lupaus vaalipaneliin pääsystä on ollut pakko perua? Eikö kuitenkin olisi yleveronmaksajien etu se, että eri puolueet ja niiden edustajien erilaiset näkemykset pääsisivät äänestäjien kuultaviksi ja arvioitaviksi?

 

Onko oikeudenmukaista se, että nämä puolueet jotka ovat vuosikymmenten saatossa Suomen ajaneet tähän henkiseen- ja taloudelliseen ahdinkoon, ovat ainoat poliittiset toimijat mitkä pääsevät ääneen Yleisradion suorissa lähetyksissä? Eikö tämä kansakunta ole jo kärsinyt tarpeeksi näistä puolueista ja niiden järjettömistä päätöksistä? Eikö olisi jo aika vapauttaa tämä maa tästä vanhakantaisesta ajattelusta ja iänikuisesta byrokratiasta jonka nämä ”sankaripuolueet” ovat riesaksemme luoneet?

 

Onneksi edes vaalikoneet ovat kaikkien kansanedustajaehdokkaiden ulottuvilla, ketkä niitä vain ehtivät täytellä, sillä vaalikoneitahan tulevissa vaaleissa piisaa: Jokaisella lehti- ja mediatalolla on omansa, lapsilla- ja perheillä sekä metsästäjillä omansa, työttömillä ja yrittäjillä sekä nukkuvien puolueella on omansa ym. Lisämaustetta vaalikonetarjontaan tuo nimellään säväyttävä taivas- ja helvettikone. Toivoa ja uskoa siis tuleviin vaaleihin on. Vaalikentillä tavataan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Älä oikeasti, ihan oikeasti viitsi. Pikkupuolueiden näkyvyys on noussut geysirin lailla, vertaapa huviksesi kymmenen vuotta taaksepäin.

Pikkupuolueet ovat marisseet hurjasti näkymättömyyttään. Sitten tulee Vaaligalleria ja pistää hirvittävät määrät vaivaa siihen, että jokainen tuntemattominkin ehdokas saa saman huomion kuin vaikkapa ministeri.

Ja mitä tekee Piraattipuolueen eräs jäsen Vaaligalleriassa? Kimittää haastattelijalle että typeriä kysymyksiä, en vastaa, ja että pitäis muuten ottaa satoja miljoonia pois Yleltä.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Petra, jos joku ehdokas on tuota mieltä niin sehän on hänen oikeus ja sitä kunnioittakaamme.

En tiedä minkä aatteen kannattajia kommentoija on, mutta käsittääkseni kaikilla puolueilla pitäisi olla samanlainen oikeus päästä esille eduskuntavaaleissa, varsinkin veronmaksajien rahoilla toimivassa instituutiossa.

Jos katsoo kaikki liki parituhatta ylen haastattelua, niin eiköhän sieltä jokaisen puolueen listoilta löydy joku jota pääsee mollaamaan, kuten kommentoija tässä tekee Piraattipuolueen eräälle jäsenelle...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mietit, minkä aatteen kannattaja olen. Olen sitoutumaton ja liikkuva äänestäjä. Juuri sellainen äänestäjä, joita myös Piraattipuolueen kannattaa tavoitella. Arvostankin jo valmiiksi esim. Harri Kivistöä ja Roni Kantolaa.

Me kaikki veronmaksajina osallistumme siihen että jokaiselle taataan se 4 minuuttia näkyvyyttä, joten en voi kuin ihmetellä sitä nokkavuutta, mitä esim. ehdokkaanne Jiri Keronen edustaa omalla kontribuutiollaan Vaaligalleriassa. Ei se ole mollaamista, se on vain synkkä toteamus, että minä vedän listaltani Piraatit yli ja keskityn muihin vaihtoehtoihin Kiitos vaan.

Internet ja tällaiset Vaaligalleriat antavat ennennäkemätöntä näkyvyyttä pikkupuolueiden ehdokkaille. Esim. Hansi Harjunharjan meemiin pyrkivä luova tempaus oli juuri hyvä ( vaikka en pitänyt itse esitystä kummoisena, itse asiassa se oli huono) ja juuri luovuudella voi päästä eteenpäin, ei marisemalla tai sortumalla populismiin vrt. M11. Pikkupuolueita on kuitenkin sen verran paljon, että on suorastaan mahdotonta vaatia että jokainen pitää tulla tasapuolisesti esiin.

Että sitä luovuutta ja hyvää henkeä toivottelen, sekä hyvää vaalimenestystä.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen Vastaus kommenttiin #9

Katsoin tuon Jirin videon vaaligalleriassa ja mielestäni siinä ei ole mitään vikaa. Jos Jiri on sitä mieltä, että toimittajan kysymykset eivät ole relevantteja niin sehän on hänen mielipiteensä. ja jos Jirin mielestä yleltä voi leikata muutaman sata miljoonaa niin sehän sopii. Mikä kohta tässä videossa Petraa niin hämmentää? Keronenhan totesi osuvasti, että kaikki leikkaukset suhteutettuna valtionvelkaan tuntuvat pieniltä, kun toimittaja epäili 4,7 miljardin säästöjä pieniksi...mutta mitä tämä kertoo toimittajasta?

Käyttäjän MikaAromaa kuva
Mika Aromaa

Vaikka uudempien puolueiden näkyvyys onkin parantunut männävuosina, ei se tarkoita silti sitä että tilanne olisi edelleenkään hyvä taikka tasavertainen. Ei se, että asiat ovat joskus olleet huonommin tarkoita sitä, että ne edelleenkään olisivat hyvin. Yksityiset mediatalot ovat voittoa tahkovia yrityksiä, joten tietysti heillä on oikeus päättää, ketä ja mitä tuovat julkisuuteen ja kuinka paljon. Sen sijaan verorahoilla rahoitettu yle on asia erikseen. Muunmuuassa laissa Yleisradio Oy:stä todetaan pykälässä 7 seuraavaa:

"Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:

tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;
ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat"

Näin ollen on erittäin perusteltua esittää kritiikkiä ylen toimintaa kohtaan. Toki on hienoa, että jokainen ehdokas niin halutessaan, on saanut mahdollisuuden esitellä itsensä tuon neljän minuutin ajan. Kuitenkin kyseisen neljän minuutin lisäksi Yle järjestää myös televisioituja, sekä radiossa lähetettäviä paneelikeskusteluja, joihin ei ainakaan Kaakon vaalipiirissä ole kutsuttu kuin eduskuntapuolueiden edustajat, vaikka myös kaakossa on aktiivista pienpuoluetoimintaa.

Lähtökohtaisesti kuitenkin nuo mainitut eduskuntapuolueet nauttivat jo puoluetukia, ja näin ollen heillä on aivan eri mittaluokan resurssit päästä julkisesti näkyville verrattuna eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin, jotka maksavat kaiken omasta taskusta ja vapaaehtoistyöllä. Tämä seikka vain korostaa Ylen vastuuta antaa tasapuolisesti näkyvyyttä niin perinteisille, kuin uudemmille puolueille. Maalaisjärjellä ajateltuna ei liene voida hyvällä omallatunnolla väittää annettavan tasaisesti huomioita koko suomen poliittiselle kentälle, mikäli raja on vedetty eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin. Esimerkiksi Piraattipuolue on suurin eduskunnan ulkopuolella oleva puolue jäsenmäärältään ja viime vaaleissa myös äänimäärältään sekä Piraattipuolueella on myös näissä vaaleissa enemmän ehdokkaita asetettuna kuin esimerkiksi RKP:llä. Näin ollen voitaneen uskottavasti sanoa, että Piraattipuolueella on vaikutus Suomen politiikassa.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Juurikin näin kuten Aromaa kirjoittaa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Oikeudenmukaisuutta edelleen odotellaan eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kohteluun näemmä maakunnallisesti ja paikallisestikin. Vaaligalleria toki on edistysaskel myös poliittiselle viestinvälitykselle, mutta mielekkäämpää olisi jos Yle järjestäisi tilaisuuden kaikille puolueille paneloida ja olla tentattavana ennen ennakkoäänestyksen alkua, ei pelkästään eduskuntapuolueille.

Mielestäni demokratiaan kuuluu poliittisten toimijoiden tasa-arvoinen kohtelu. Niin median kuin lainsäädännönkin puolesta.

Siksi kannatan myös http://reilumpi.puoluetuki.fi.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Karvinen kiteyttää ajatuksen hyvin:
"Mielestäni demokratiaan kuuluu poliittisten toimijoiden tasa-arvoinen kohtelu. Niin median kuin lainsäädännönkin puolesta."

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Vaalikoneiden käytön kanssa kannattaa olla varovainen, jos haluaa pitää poliitiset affilitaatiot omana tietonaan. Esimerkiksi mtv3.fi:n vaalikone lataa selainskriptejä seuraavista osoitteista:

google-analytics.com
criteo.com
twitter.com
myzef.com
lp4.io
facebook.com
facebook.net
mtv3.fi
emediate.se
googleapis.com
adtlgc.com
facebook.net
doubleclick.com
spring-tns.net
addthis.com
youtube.com
livezhat.com
ytimg.com

Googlella voi kukin itse hakea tietoa siitä, mitä kaikkea vekkulia kunkin URL:n takaa löytyy.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Kyllä varmaan vaalikoneista ja niiden vastauksista repii moni taho iloa irti vielä pitkään vaalien jälkeenkin....

Toimituksen poiminnat