MikaVayrynen

Keskusta syö yrittäjän leipää

  • Perussuomalaiselle Pietari Jääskeläisellekin maistui keskustan tarjoama ilmainen soppa.
    Perussuomalaiselle Pietari Jääskeläisellekin maistui keskustan tarjoama ilmainen soppa.
  • Keskustan jakama ilmainen soppa vei yrittältä leivän pöydästä
    Keskustan jakama ilmainen soppa vei yrittältä leivän pöydästä
  • Entinen pääministerimmekin oli jakamassa ilmaista rokkaa vaalikarjalle äänien toivossa
    Entinen pääministerimmekin oli jakamassa ilmaista rokkaa vaalikarjalle äänien toivossa

Toreilla ja markkinoilla vaalityötään tekevät poliitikot ovat suututtaneet useat markkinoita kiertävät torikauppiaat. Puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat ja muu vaaliväki eivät ole ottaneet huomioon markkinoilla elantoaan ansaitsevia pienyrittäjiä, jotka yrittävät selviytyä hengissä jo muutoinkin tiukaksi käyneessä kilpailussa maamme toreilla ja turuilla. Tämä ilmiö on havaittu markkinamiesten mukaan jo monilla toreilla eripuolella Suomea, missä poliittiset ryhmät edustajineen jakavat ilmaiseksi äänien toivossa vaalikarjalle kahvia ja soppaa.

 

Eikä sanallisilta yhteenotoiltakaan ole vältytty. Viimeksi Klaukkalan torin talvimarkkinoilla Keskustapuolueen organisaattori haukkui pienyrittäjän kirosanoja käyttäen pataluhaksi ja poliittiseksi veetuilijaksi, kun hän yritti saada Keskustapuolueen järjestäjät ymmärtämään, että hän tekee täällä sopan myyntiä elääkseen ja tuo ilmaissopan jako naapurissa vie häneltä kaikki asiakkaat ja elannon!

 

Omien kokemuksieni mukaan erityisesti keskustapuolue on kunnostautunut tässä pienyrittäjän leivän syönnissä. Puolue jakaa markkina- ja toripäivinä ilmaiseksi hernekeittoa, kahvia ja pullaa, vieden näin leivän viereisessä teltassa samantyylisiä tuotteitaan myyvän elintarvikeyrittäjien pöydästä. On vaikea kilpailla markkinoilla sellaista toimijaa vastaan, joka jakaa tuotteitaan ilmaiseksi. Pienyrittäjät eivät saa toritoimintaansa valtiolta tukea kuten eduskuntapuolueet saavat.

 

Kysyin kommenttia Keskustapuolueen entiseltä puheenjohtaja Matti Vanhaselta, joka oli viime sunnuntaina Klaukkalan torilla jakamassa hernesoppaa ilmaiseksi äänestäjilleen: Eduskuntavaaliehdokas Matti Vanhanen, mitä mieltä olette siitä, että keskusta vie tällä toiminnalla täällä toreilla leivän pienyrittäjän suusta? Vanhanen naurahtaen kiisti tämän väitteen ja osoitti syyttävän sormensa markkinoiden järjestäjän suuntaan todeten, että eihän tämä ole ollenkaan keskustan syy. Kysyin lisäksi entiseltä pääministeriltämme, että onko tämä mielestänne reilua, että Te jaatte täällä ilmaiseksi hernesoppaa kun pienyrittäjä yrittää viereisessä teltassa myydä omaansa ja tienata elantoaan? Perheyritysten liiton entinen toimitusjohtaja Matti Vanhanen vastasi siihen, että eihän tämä ole ollenkaan reilua. Näin siis Keskustapuolueessa.

 

Samoilla markkinoilla muuan demariedustaja pistäytyi yrittäjän teltalla ja totesi: ”että kyllä häntä suoraansanoen veetutta tuo keskustan touhu täällä, voiko olla niin, että naapuriteltta jakaa ilmaiseksi soppaa ja pienyrittäjälle jää tässä touhussa vain luu käteen”. Samaan hengenvetoon hän myös kertoi, että demarit ovat päättäneet jo, etteivät he jaa soppaa lainkaan samoilla alueilla missä on ruoan myyjiä paikalla. Jotain järkeä ja sympatiaa olettaisi Keskustapuolueen ihmisilläkin olevan pienyrittäjää kohtaan, joka raataa pitkää päivää kaukana kotoaan yrittäen ansaiten elantoaan. 

 

Ja näinhän siinä sitten kävikin, että päivän lopussa yrittäjällä oli vielä iso kattila täynnä myymätöntä soppaa kun keskustapuolue purki telttansa ja roudasi tyhjäksi kauhotun soppatykkinsä pois hiljenneiltä markkinoilta. Yrittäjä otti tästä takkiinsa mutta myös opikseen ja harkitsee nyt hyvin tarkkaan minne tapahtumaan seuraavaksi soppatelttansa vie, ettei vain poliittinen soppatykki tule viereen ja varasta kaikki potentiaaliset asiakkaat ilmaisella sopalla. Nämä ovat ankeita aikoja tori- ja markkinayrittäjille eikä puolueiden ilmaistarjoilut ainakaan sitä helpota. Onneksi vaalit ovat tulossa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eikö Keskustan olisi ollut reilumpaa tarjota koko rahatuohta yrittäjälle sopastaan ja sen jälkeen tarjota ilmaiseksi sitä hernerokkaa kansalle?

Näköjään sama homma jatkuu vaan vuodesta toiseen eikä yrittäjien ilmapiiri Suomessa kohene lainkaan.

Niinkuin minulla kun starttirahan saamiseen piti saada muutamia lausuntoja eri tahoilta. Niinpä eräs taho varasti sen liiketoimintani idean ja alkoi markkinoida RAY:n tukirahoilla ideani ilmaiseksi kaikille. Tuloksena oli, että minulla hävisi asiakkaat kuin tuhka taivaaseen ja lopulta piti lopettaa.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Näin tämä maa makaa ja samaa rataa mennään mikäli nämä vanhat isot puolueet hallitusta muotoilevat. Mikään ei tule muuttumaan, muuta kuin huonompaan suuntaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tavat jatkuu vanhaanmalliin,ennen toivat rieskan vaalien aikaan mökkeihin maalaisliiton äänestämiseksi ja piirimiehet kirjoittelivat auliisti jauholappuja kunnanlaskuun kylämuseostamme löytyy todisteita Osuukaupan vastakirjoista.
Intimiteettisuoja oli tuntematon käsite.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Näin se menee. Äänestäjien tulisi muuttaa käyttäytymistään, muutoin ei mikään muutu.

Toimituksen poiminnat